2.rész
Ashikaga 2007.05.05. 16:47
Hozzávalók:
20 dkg darált hús
2 vagy 1 közepes fej vöröshagyma
5 dkg vaj
5 dkg étkezési margarin
pirospaprika, ketchup, paprikakrém, mustár, bors, só
Az emberi ízlés egyetemes köreteit vizsgálva nem nehéz megállapítani hosszas merengő órák kóstolgató kísérletei után, hogy saját testünkre is ugyanúgy vonatkoznak ezek a világi szabályok, miszerint mint minden élőlénynek, az embernek is az arca a legfinomabb, így királyi méltóságokhoz mi sem lehetne pompásabb eledel. Régi gyermeki móka-móka, hogy a lurkók a különböző ételekkel játszanak az asztal előtt és azokból arcokat rajzolnak ki. Személy szerint mindig elbővült a kíváncsi gyermeki képzelőerő, főképp ha a halott anyag forrását illetően valóban arcdarabkákról van szó.
A fejet csupaszítsuk meg, amire a legalkalmasabb eszköz egy egyszerű konyhai szeletelőkés. Nincs nagy különbség, mintha krumplit pucolna a konyhamester, vagy az előre vízbe áztatott húst nyesegetné le, amit tisztítsunk meg a bőrtől és az egyéb nem kívánatos zsírok masszáitól amik csorbát ejthetnek finom ízlésünk diétás elveiben. A hús úgyis finomabb zsír nélkül, az miatt túl édessé válhat. Miután végeztünk a művelettel a húst a könnyebb munka végett vágjuk apró darabkákra, majd daráljuk meg.
Egy fej hagymát apró kockára vágunk, lesózzuk és állni hagyjuk.
A másik fej hagymát apróra vágva, kevés zsíron megfonnyasztunk, majd a többször átdarált húst megsütjük rajta. Ha szükséges, pici vízzel, húslével pároljuk, amíg teljesen megpuhul és elnyeri vöröses-barnás színét. A vizet lesütjük róla, megborsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután a húst összekeverjük a lesózott hagymával, vajjal és margarinnal, ízlés szerint teszünk bele 1-2 kávéskanál mustárt, ketchupot és paprikakrémet, és hűtőbe tesszük 2-3 órára. A régi bölcs mondást hangoztatva, miszerint egyeseket egyes esetekben kenyérre lehet kenni, amely személyes szenvedély szerint egy könnyed pirítós is lehet paradicsommal, zöldpaprikával fogyasztva finom, könnyű nyári reggeli vagy vacsora.
|